Akademik Gayya Kuyusu

Hadi bari bugün de, alemlerin en karizmatik isimli ve en ne idüğü belirsiz akademik şeysi "Uluslararası İlişkiler"den bahsedeyim. Henüz alanda ikinci ayım olmasına rağmen, olayın "delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış" dinamiğiyle işlediğine emin olmuş vaziyetteyim. Medya önünde edilmiş her lafa karşılık yüzbin tane makale yazılıyor ve garibim öğrenciler de yıllarca aynı makaleleri okuyup okuyup rapor yazıyor. Söz gelimi, geçen haftaki konu "şer ekseni" idi. En basit açıklamasıyla, hayatının 20 yılını gazetelere manşet uydurarak geçirmiş bir danışmanın basın bildirisi yazarken göz doldursun, kulak tırmalasın diye bulduğu bir söz öbeği. Duyanların milliyetçi duyguları depreşsin, konuşmaya renk gelsin diye ortaya çıkmış bir kavram. Oysa biz akademik ortamlarda ne yapıyoruz: alıyoruz bu lafı, öznesine yüklemine ayırıyoruz, "Neden Şer?", "Kötülük eksenin doğasından mı gelmektedir?" diye saatlerce tartışıyoruz. Bu alemde sanırım bir lafın medya ve kitleler önünde edilmesi meşrulaşmasına yetiyor. 8'inci haftaya girdik, ana odak noktamız 9 Eylül sonrası değişen ulusal güvenlik kavramı, daha ne petrolün ne de ekonominin doğru dürüst bahsi geçti. Buna karşılık 2 hafta boyunca demokratikleşme toplumların doğasını iyileştirip şiddet dürtüsünü köreltir, savaşla terörden kurtulmak için ne de gerek ve yeter bir şeydir makaleleri okuduk. Tahmin edileceği üzere bu esnada Irak müdehalesinin bir demokratikleşme hareketi, Afganistan'da olanlarınsa kendini korumaya çalışan masum bir süpergücün gönülsüz taaruzu olduğunu a priori doğru kabul ediyoruz. İşin garip tarafı yorum yapma konusunda kısıtlama yok ve hocası olsun öğrencisi olsun kimsenin bu medyatik meşrulaştırmalara inandığı da yok. Peki o zaman neden inatla yığınla makale arasından meşrulaştırmayı meşrulaştıranları seçip tartışıyoruz? Sırf anahtar okuma sınıfına girecek kadar orada burada adları geçti diye mi?
Daha basitçe sormak gerekirse: Sakat olduğu ayan beyan ortada olan önermeleri neden elimizin tersiyle itip yenilerini üretmek yerine, o önermeleri kendi terimleriyle çürütmek için uğraşıyoruz?

1 kisi laf etti:

tahin dedi ki...
Ocak 05, 2006 10:38 ÖS

Cunku money talks!
Cunku ayni sozu 3. dunya ulkesinin resmi danismani soylese kimse sallamaz ya da sallasa da ters tarafindan anlayip sallar ama zengin ulke vatandasi bos da konussa sozleri altin degerindedir, gerekirse universitelerde tez olur:) Ne yazik ki para ve guc kimdeyse hakli odur..diye bilinir...!

Back to Home Back to Top FARLİMAS. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.